Kebab z modrą kapustą

Wczoraj w lokalnej prasie i na portalach internetowych pojawiły się bardzo niepokojące materiały dotyczące skrajnie prawicowych sił w naszym regionie. 

Chciałbym bardzo krótko się do tego ustosunkować. Jako fan multikulti i jednocześnie Ślązak chciałem przypomnieć, że na Śląsku i w Rybniku od wieków mamy do czynienia z wielokulturowością i życiem w symbiozie różnych nacji. Ślązacy, Czesi, Niemcy, Polacy, Żydzi i inne mniej liczne grupy etniczne od lat współżyły ze sobą i nikt głośnym krzykiem czy faszystowskim gestem tego nie zmieni.

Znamienne jest, że tak znienawidzony przez skrajnie prawicowe środowiska kebab podawany jest w Rybniku często z modrą kapustą. A to tylko taki najprostszy przykład jak kapitalne jest wymieszanie kultur i wydobywanie najlepszego smaku z różnorodności.

Kończąc wątkiem kulinarnym – znamienne jest także, że jedna z potraw narodowych Polaków to pierogi ruskie. Przypadekkkk? Nie sądzę! 😉

Miłego weekendu dla wszystkich – białych, czarnych, jedzących kebaby i wyznawców schabowego też!

 

 

Leave a Reply!

You must be logged in to post a comment.